همه چیز در خصوص پیتزا و ریشه ایرانی آن

به گزارش وبلاگ استش، فست فود پیتزا حالا دیگر آن قدر محبوب است که روز 9 دسامبر (20 بهمن) به نام روز جهانی پیتزا نامگذاری شده است. پرطرفدارترین فست فود جهان علیرغم ظاهر شیک و مدرنش یک غذایی تاریخی و سنتی است. اگر چه ایتالیایی ها مدعی اند فست فود پیتزا را نخستین بار آن ها به مردم جهان معرفی کردند اما شاید برای تان جالب باشد که بدانید نسل نخست پیتزا در ایران و در زمان هخامنشیان طبخ شد. تاریخچه ای مختصر در خصوص پیتزا،چگونگی تبدیل شدن پیتزا به غذای محبوب تمام اقشار جامعه و طرز تهیه مشهورترین پیتزا خانگی مرغ و قارچ در توستر یا فر را از دو سایت pizza facts و Food Network در مجله خبرنگاران بخوانید.

همه چیز در خصوص پیتزا و ریشه ایرانی آن

پیتزا از کجا آمد؟

غذایی شبیه پیتزا یک قرن پیش از میلاد مسیح در سفره غذای مردم اروپا جا داشت. اما آن طور که اکتشافات تاریخی نشان می دهند غذاهایی شبیه پیتزا که روی یک تکه نان مسطح و با مواد مختلف درست می شدند از دوره باستانی نئولیتیک یا همان عصر جدید سنگی یا نو سنگی، در مناطق مختلف دنیا مرسوم بودند. بعدها پیتزا ابتدا به صورت یک غذای گیاهی متشکل از انواع سبزیجات، سسی که از سیب زمینی درست می شد روی تکه ای نان، غذای محبوب فقرا بود. قدیمی ترین پیتزا با نان و مخلفاتش نخستین بار 3000 سال قبل در جزیره سیسیل ایتالیا طبخ شد.

البته به نظر می رسد قدیمی ترین پیتزا که روی نان درست شده و ترکیبی از نان و خرما بود در زمان پادشاهی داریوش اول و در ایران طبخ شده باشد. این پیتزا غذای سربازان هخامنشی در زمان جنگ و کشورگشایی بود. بعد از آن بود که یونانی ها طرز تهیه نان این غذای ساده، مقوی و خوشمزه را از ایرانی ها یاد گرفتند و اهالی جنوب ایتالیا هم از یونانی های مهاجر به ایتالیا یاد گرفتند تا این نان ساده متشکل از آب و آرد را درست نمایند.

اما پیتزا به شکل امروزی در قرن 16 میلادی و با کشت گوجه فرنگی در آمریکا به یک غذای دنیای تبدیل شد. در حقیقت این گوجه فرنگی بود که پایه های فست فود پیتزا به شکل امروزی را بنا کرد. مهاجران ایتالیایی گوجه فرنگی را با خودشان از آمریکا به ایتالیا آوردند و با وجود اما و اگرهای فراوان برای مصرف این صیفی قرمز خوشرنگ انتها حاضر شدند از آن به عنوان یکی از اجزای اصلی فست فود پیتزا استفاده نمایند.

در زمان امپراطوری رم باستان در مناطقی مثل ناپل و پمپئی در ایتالیا فست فود پیتزا غذای روزانه مردم بود. مردمان این مناطق در پخت نان های نازک که آن را با انواع مواد خوراکی پر می کردند تبحر داشتند. بعد از آن بود که نام پیتزا با نام شهر ناپل گره خورد و بعدها یونانی ها با پیتا، ترک ها با پیده و کشورهای حوزه دریای بالکان با لپینجا بدشان نمی آمد با این فست فود خوشمزه شانه به شانه رقابت نمایند. چون مردم و ماهیگیران فقیر پیتزا را به صورت لوله شده در دست می گرفتند و در حالی که در خیابان قدم می زدند به غذایشان گاز هم می زدند و آن را می خوردند روشنفکران و ثروتمندان ایتالیایی به عادت پیتزاخوری فقرا و کارگران لقب منزجر نماینده داده بودند.

فست فود پیتزا محبوب و مشهور می گردد

تا قرن 18 میلادی فست فود پیتزا هنوز در مناطق فقیرنشین شهر فروخته می شد. نخستین مغازه پیتزا فروشی مدرن در سال 1830 میلادی در شهر ناپل ایتالیا به نام Antica Pizzeria PortAlba بازگشایی شد و به زودی ایده پیتزا فروشی مورد استقبال بسیاری از مغازه داران در سرتاسر ایتالیا نهاده شد. در سال 1981 ساموئل مورس، مخترع تلگراف پیتزا را این گونه معرفی کرد: یک کیک تهوع آور، با برش های گوجه فرنگی، ماهی های کوچک، فلفل سیاه و یک سری مواد غذایی دیگر که اسم شان را نمی دانم روی تکه ای نان.

داستان بیزاری از غذای فقیرانه ای به نام پیتزا در سرتاسر دنیا ادامه داشت تا این که ایده نابی به ذهن یک کارگر مغازه نانوایی در شهر ناپل رسید. گوجه فرنگی، نان پیتزا و پنیر موزارلا برای نخستین بار در پیتزای دستپخترافائل اسپوزیتو کنار هم نشستند. او که می خواست پیتزا اختراع خودش را به ملکه و پادشاه ایتالیا تقدیم کند تصمیم گرفت طرحی شبیه پرچم ایتالیا روی آن پیاده کند. پس سبزی ریحان را هم به آن افزود. ملکه آن موقع ایتالیا مارگاریتا نام داشت و اتفاقا از طعم این پیتزای ساده سه رنگ خیلی خوشش آمد. از آن روز به بعد بود که پیتزای سبزیجات با همین مخلفات به نام پیتزا مارگاریتا مشهور شد.

نخستین بار در قرن 19 میلادی و با مهاجرت گسترده ایتالیایی ها به آمریکا اهالی این کشور عاشق فست فود همبرگر و هات داگ، با پیتزا آشنا شدند و روی دکه های غذا فروشی خیابانی در شهرهای شیکاگو، نیویورک و فیلادلفیا طعم آن را چشیدند.

نخستین پیتزا فروشی در آمریکا در سال 1984 و در شهر منهتن که به ایتالیای کوچک شهرت دارد توسط جنارو لومباردی افتتاح شد. پیتزاهای ایتالیایی در ابتدا چندان به مذاق آمریکایی ها خوش نیامد. به همین خاطر اما لومباردی با استفاده از انواع سوسیس و کالباس های مورد علاقه آمریکایی ها در طبخ این پیتزاها با پنیر زیاد و نان های ضخیم تر آن را به یکی از محبوب ترین فست فودهای آمریکایی تبدیل کرد تا آن جا که امروز پیتزا آمریکایی به یک سبک طبخ پیتزای محبوب در سرتاسر دنیا تبدیل شده و سایه به سایه با سبک ایتالیایی پیتزا رقابت می نماید.

حالا دیگر پیتزا محبوب ترین غذای فست فود در سرتاسر دنیاست که تمام سلایق از گیاهخوار و نیمه گیاهخوار گرفته تا عاشقان غذاهای دریایی و گوشت خواران حرفه ای همه را عاشق خود نموده است به طوری که دل کندن از یک برش پیتزا پر از پنیر کار بسیار سختی است. اگر چه طبق شواهد تاریخی نخستین ایده تهیه غذایی ساده به سبک و سیاق پیتزاهای امروزی متعلق به ایرانی ها باستان بوده است اما زمان زیادی از ورود پیتزا به ایران نمی گذرد. آن طور که از نوشته های روزنامه های قدیمی برمی آید نخستین پیتزا فروشی در سال 1347 و توسط فردی که فارغ التحصیل رشته کشاورزی از آمریکا بود در تهران افتتاح شد.

طرز تهیه خمیر پیتزا بدون خمیر مایه

مواد لازم

آرد: 3 پیمانه

تخم مرغ:1 عدد

روغن مایع: 6 قاشق غذاخوری

شکر: 1 قاشق غذاخوری

نمک: 1/2 قاشق مرباخوری

ماست: 1/2 پیمانه

طرز تهیه

برای درست کردن خمیر پیتزا بدون خمیر مایه ، ابتدا تخم مرغ و نمک را با هم مخلوط کنید و خوب هم بزنید. سپس ماست را اضافه کنید و باز هم بزنید. روغن را هم به مواد فوق اضافه کنید. برای افزودن آرد دقت کنید که آرد را به تدریج اضافه کنید تا گوله نگردد. در حین افزودن آرد با انگشتان خود خمیر را مرتب ورز دهید تا یکدست و لطیف گردد. اگر احساس کردید خمیر به دست آمده شل و آبکی است مقداری آرد به تدریج اضافه کنید تا خمیر خودش را بگیرد. بهتر است یک ساعت به خمیر استراحت بدهید تا خوب برسد. روی ظرف خمیر را بپوشانید و در یک جای نسبتا گرم یا دمای اتاق قرار دهید. از این خمیر پیتزا بدون خمیر مایه برای درست کردن انواع پیتزا و پیراشکی می توانید بهره ببرید.

طرز تهیه مشهورترین چیکن پیتزا یا پیتزا مرغ در توستر یا فر

اگر به فست فود پیتزا علاقه دارید و در عین حال می خواهید یک غذای سالم و خوشمزه میل کنید بهتر است پیتزایی مثل پیتزا مرغ و قارچ را در منزل درست کنید. چیکن پیتزا یا همان پیتزا مرغ همان طور که از نامش پیداست با گوشت مرغ طبخ می گردد و تهیه آن در منزل کار ساده ای است.طرز تهیه مشهورترین پیتزا مرغ و قارچ در فر که در بهترین رستوران های دنیا به همین سبک و سیاق طبخ می گردد با خمیر پیتزا خانگی بدون خمیر مایه را در ادامه بخوانید.

مواد لازم برای پیتزا مرغ و قارچ

روغن زیتون فرابکر: 2 قاشق مرباخوری

خمیر پیتزا: 450 گرم

سس باربیکیو: ½ پیمانه

سینه مرغ بدون پوست و استخوان: 550 گرم

قارچ: 200 گرم

نمک کاشر و فلفل سیاه تازه و آسیاب شده: به مقدار دلخواه

پنیر گودا: 2/3 پیمانه

پنیر موزارلا: 2/3 پیمانه

پیاز قرمز: 1 عدد کوچک حلقه شده

گشنیز تازه برای تزیین: به مقدار دلخواه برای تزیین

طرز تهیه پیتزا مرغ و قارچ در فر یا توستر

یک کاسه بزرگ را با یک قاشق مرباخوری روغن زیتون چرب کنید. خمیر پیتزا را در این ظرف بگذارید و در کاسه بچرخانید تا به روغن زیتون آغشته گردد. روی ظرف را با سلفون بپوشانید و 30 تا چهل دقیقه کنار بگذارید تا خمیر طعم بگیرد. اگر می خواهید پیتزا را در توستر درست کنید المنت بالا و پایین آون توستر را روشن می کنیم و روی 180 درجه سانتیگراد تنظیم کنید. حدود 3-4 دقیقه صبر کنیم تا فضای آون گرم گردد. سپس المنت بالا را خاموش نموده و فقط المنت پایینی را روشن بگذارید. پیتزا را با سینی مخصوص آن درون آون توستر می گذاریم و زمان را روی 30 دقیقه تنظیم می کنیم. فن گردش هوا را روشن کنید تا گرما به صورت یکدست به همه جای پیتزا برسد و تمام سطح پیتزا یکنواخت بپزد.

اگر هم از فر استفاده می کنید فر را در روی دمای 220 درجه سانتی گراد یا 420 درجه فارنهایت تنظیم کنید و سینی فر را در طبقه وسط فر بگذارید. در این فاصله روی یک کاغذ روغنی را با روغن زیتون چرب کنید و خمیر را روی آن بگذارید. با وردنه خمیر را باز کنید. یک خمیر گرد با قطر 30 سانتی متر درست کنید و تا جایی که ضروری است با دست خمیر را بکشید و ورز دهید تا صاف و یکدست گردد. با یک برس کمی روغن زیتون روی خمیر بمالید و دوباره روی آن را با سلفون بپوشانید و به مدت 30 دقیقه دیگر کنار بگذارید. قارچ های شسته شده را برش بزنید و در کره و کمی فلفل سیاه تفت دهید.

در این فاصله 2 قاشق چایخوری سس باربیکیو و یک قاشق مرباخوری روغن زیتون را با هم ترکیب کنید.سینه مرغ را به صورت نواری برش دهید و در یک سینی بگذارید. تکه های مرغ را با مقداری نمک، فلفل سیاه و ترکیب سس باربیکیو و روغن زیتون مزه دار کنید و به مدت 20 دقیقه در طبقه وسط فر یا توستر که از قبل آن را گرم نموده بودید گریل کنید.

اجازه دهید تکه های مرغ بعد از پخت سرد شوند. باقی مانده سس باربیکیو را روی خمیر پیتزا بمالید. سپس روی آن تکه های مرغ مزه دار شده و گریل شده، پنیر گودا، پنیر موزارلا و پیاز حلقه شده را روی نان بچینید و در طبقه وسط فر یا توستر با دمای 180 درجه سانتی گراد به مدت 20 تا 25 درجه سانتی گراد بپزید. پنیر پیتزا که آب شد و سطح پیتزا کمی طلایی شد، چیکن پیتزا شما حاضر است. روی چیکن پیتزا را با مقداری گشنیز خرد شده یا زیتون سیاه تزیین کنید. به مواد پیتزا هر ماده دیگری از فلفل دلمه ای تا قارچ و … اضافه کنید.

منبع: افق کوروش

به "همه چیز در خصوص پیتزا و ریشه ایرانی آن" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "همه چیز در خصوص پیتزا و ریشه ایرانی آن"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید