طرز تهیه کباب بریان سنتی اصفهان
به گزارش وبلاگ استش، کباب بریان غذایی بسیار لذیذ اصفهانی است که از گوشت سر دست چرب و جگر سفید گوسفند تهیه و با نان سنگک، سبزی و مخلفات طعم بسیار معرکه ای دارد.
اینکه بریان تنها غذای مخصوص اصفهان است که مکان تهیه و فروش آن جدا و منحصر است و معمولاً با غذاهای دیگر طبخ نمی شود، اهمیت آن را نزد اصفهانی ها می رساند. البته فقط اصفهانی های اصیل می دانند که نام این غذا، بریان است و بقیه، آن را به اشتباه بریانی می گویند . کباب بریان که امروزه اصفهانی ها و گردشگران اصفهان می شناسند غذایی است پرچرب و مخصوص نهار که از گوشت گوسفند و جگرسفید تهیه می شود. امروزه ابتدا گوشت آب پز را چرخ می نمایند و سپس در حجم های اندک همراه با دارچین و نعنا خشک، در کفگیرهای مسی، پهن روی آتش کاملاً سرخ می نمایند و سپس همراه مغز گردو و یا خلال بادام لای نانی چرب و خیس خورده از آب همان گوشت و با مقداری جگر سفید چرخ نموده سرخ نشده، مصرف می نمایند. نان نیز اگر سنگک یا خنگی باشد به دلیل حجم آن، مطبوع تر است و به هر رو، غذای چرب و سنگینی محسوب می شود، به ویژه که بعضی تلیت را نیز در کنار آن با دوغ و ریحان و پیاز اضافه می نمایند. همه اینها در اصفهان، بسیار خواستار دارد .
مواد لازم برای پخت کباب بریان
گوشت سر دست | 250 گرم |
دنبه | 50 گرم |
جگر سفید گوسفند | 100 گرم |
پیاز | 1 عدد |
پودر دارچین | 1 قاشق غذاخوری |
زعفران دم نموده | 1 قاشق چای خوری |
گردو و خلال بادام | به میزان اندک |
نعنا خشک | 1 قاشق غذاخوری |
ادویه (فلفل سیاه) | به میزان اندک |
قارچ | دو عدد |
گوجه فرنگی متوسط | 1 عدد متوسط |
نان سنگک | 2 عدد |
کشک | به میزان کافی |
نمک | به میزان کافی |
دستور پخت کباب بریان
- ابتدا گوشت را به مدت 24 ساعت در آب در یخچال نگهداری کنید سپس بگذارید با پیاز سالم خوب بپزد.
- سپس گوشت را در چرخ گوشت بریزید و چرخ کنید.
- جگر سفید را هم به صورت جداگانه بپزید و چرخ کنید.
- پیاز سالمی را از درون آب گوشت خارج کنید و در آن قارچ خرد شده، گوجه خرد شده، نعناع، زعفران و ادویه نمک را اضافه کنید و اجازه دهید به مدت 15 دقیقه بجوشد (با شعله کم).
- به گوشت پخته شده نمک بزنید، کف کفگیر مخصوص روغن و دارچین (به میزان کم) بریزد و روی شعله بگذارید.
- نان سنگک را داخل ظرف سرو خود بگذارید و کمی از آب گوشت را بر روی آن بریزید.
- کفگیر گوشت را کمی تکان دهید تا خوب جدا شود و زمانی که برشته شد بر روی نان برگردانید.
- جگر سفید گوسفند چرخ شده را نیز کنار بریان بریزید و با مغز بادام و پسته تزیین کنید.
- بریان در کنار کاسه ای از آب گوشت سرو می شود.
- کشک و سبزی نیز کنار بریان سرو می شود. بنا به سلیقه کشک را داخل آب گوشت بریزید و نان در آن تلیت کنید.
کباب بریان اصفهانی
نکات
- چربی گوشت باید زیاد باشد تا به کفگیر نچسبد (ولی نه خیلی زیاد که بوی چربی دهد).
- دارچینی که داخل کفگیر ریخته می شود نباید زیاد باشد.
- میزان ماندگاری کفگیر بر روی شعله بسته به سلیقه است.
- سبزی ریحان با بریان خیلی دلچسب است.
- بهتر است گوشت بعد از پخته شدن را دوبار چرخ کنید تا به خوبی یکنواخت شود.
- زدن کشک به آب گوشت سلیقه ای است.
- بادام و گردو و پسته بر روی بریان نیز سلیقه ای می باشد.
- این نکته را هم ذکر کنیم که حضور جگر سفید گوسفند نیز ممکن است هر کسی دوست نداشته باشد و حضور آن هم اجباری نیست.
امیدواریم از دستور پخت بریان اصفهانی لذت برده باشید و آن را در منزل تهیه و با خانواده و دوستان نوش جان کنید.
گردآوری: گروه آشپزی مجله اینترنتی وبلاگ استش
منبع: setare.com