الکترونیکی شدن 30 مجله رشد

به گزارش وبلاگ استش، تهران (پانا) - مدیرکل دفتر انتشارات و فناوری آموزشی مجلات الکترونیکی رشد را دارای رشد چشمگیر خواند و اظهار کرد هم اکنون، بالغ بر 30 عنوان از مجلات رشد، دارای صفحات اختصاصی در فضای فناوری و به شکل وب سایت هستند و روزانه شاهد آماری نزدیک به 60 هزار بازدید در این بخش هستیم.

الکترونیکی شدن 30 مجله رشد

به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی، بخش سوم گزارش دفاتر سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی با حضور معاون وزیر و ریاست سازمان، معاونان و مدیران سازمان، به ارائه گزارش دفتر انتشارات و فناوری آموزشی اختصاص یافت.

در ابتدای این جلسه، حسن ملکی، رئیس سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی، گفت: امیدوارم بتوانیم در جلسه پیش رو، به آسیب شناسی برنامه های مصوب شده سازمان، بپردازیم و دلایل به تعویق افتادن هدف های برآورده نشده را درک و آنالیز کنیم لذا در این جلسه احتیاجمند توصیف و تبیین هستیم تا بتوانیم علاوه بر مشاهده گزارشات، بتوانیم به آسیب شناسی و شناخت محدودیت ها و موانع بپردازیم. در واقع چراها، بیش از پاسخ ها در این جلسه حائز اهمیت است به همین دلیل به تبیین باید توجه کرد زیرا تبیین به معنای دلیل یابی است.

وی ادامه داد: بدیهی است که بخشی از جلسه به گزارش کار و موفقیت ها اختصاص داده خواهد شد، اما از نظر ما، اصالت با تبیین است، چرا که سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی، دارای یک مأموریت اصلی و تعدادی مأموریت های فرعی است. همانطور که می دانید، مأموریت اصلی ما، ساماندهی برنامه های درسی قصد شده است لذا برنامه هایی که بر پایه هدف های قصد شده نظام در دوره ابتدایی و دوره های بالایی تدوین شده، هدف اصلی ما به شمار می رود و نمود اصلی و شاخص آن را می توان در کتاب های درسی دید.

رئیس سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی تأکید کرد: بدیهی است که مباحث مطرح شده، بدان معنا نیست که ما صرفاً بر کتاب تأکید داشته باشیم به همین دلیل نیز در این دوره با استقرار رمزینه های سریع پاسخ سعی کردیم که کتاب های درسی را وسعت و غنا ببخشیم. زیرا همانطور که می دانید، کتاب درسی به عنوان یک متن آموزشی، فرصتی است که امکان تعلیم و تربیت را برای دانش آموزان فراهم می نماید اما تنها گزینه نیست.

ملکی، دستیابی به اهداف درسی قصد شده را احتیاجمند پشتیبانی سخت افزاری و نرم افزاری خواند و گفت: بدیهی است که موفقیت ما در بخش های مذکور، منوط به نوع حمایت و پشتیبانی سخت افزاری و نرم افزاری است. در این بخش، پشتیبانی سخت افزاری، همان بخشی است که به تامین تجهیزات مورد احتیاج، نیروی انسانی، بودجه و ... می پردازد. این بخش به وسیله معاونت توسعه منابع سازمان انجام می گردد.

دفتر انتشارات و فناوری آموزشی حامی برنامه های درسی قصد شده است

وی در شرح پشتیبانی نرم افزاری اعلام کرد: پشتیبانی نرم افزاری، بخشی است که به وسیله دفتر انتشارات و فناوری آموزشی شکل می گیرد زیرا فعالیت های این دفتر، به مثابه یک حامی است که باید از برنامه های قصد شده، حمایت کند لذا باید این دفتر دارای ویژگی های یک حامی، باشد.

رئیس سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی توضیح داد: بدیهی است که یک حامی در راستای نتیجه بهتر، باید نسبت به حمایت شونده، شناخت کافی داشته باشد زیرا در غیر اینصورت امکان حمایت درست، میسر نمی گردد، بنابراین ما باید این سوال را مطرح کنیم که اساساً دفتر انتشارات و فناوری آموزشی، تا چه مقدار نسبت به برنامه های درسی، شناخت دارد؟ ویژگی دوم این است که یک حامی باید توانایی پشتیبانی را نیز دارا باشد البته منظور از این توانایی، مباحث اقتصادی نیست بلکه این مبحث، بخش های نرم افزاری و فکری را نیز، شامل می گردد لذا ما باید به این موضوع بپردازیم که آیا مجلات رشد، توانایی پشتیبانی کتاب های درسی را دارند؟

ملکی خاطر نشان کرد: در راستای پشتیبانی مجلات رشد از کتاب های درسی، باید مطالبی در نشریات منتشر گردد تا امکان به روز رسانی اطلاعات را به معلمان بدهد زیرا اگر مجلات رشد، توانایی اجرای چنین کاری را نداشته باشند، باعث سرخوردگی معلمان می شوند و این قشر احساس می نمایند که منبعی در خور برای این امر دریافت نمی نمایند بنابراین باید در این بخش نگاهی جدی دنبال گردد.

وی ادامه داد: نکته دیگر این است که حامی باید باور به حمایت شونده داشته باشد. به عنوان مثال این نکته که برنامه درسی قصد شده بر محور تحول حرکت می نماید، باید در باور دفتر انتشارات و فناوری وجود داشته باشد که البته هست زیرا در غیر اینصورت، در نگرش نقطه تلاقی ایجاد می گردد و به عدم تحقق اهداف منجر خواهد شد. نکته دیگر این است که یک حامی باید دارای هم آوایی و همراهی با حمایت شونده باشد لذا باید تقدم و تأخر زمانی بین حامی و حمایت شونده، در مرکز توجه قرار گیرد زیرا در این صورت امکان پشتیبانی نرم افزاری به شکل بهتری فراهم می گردد. به عنوان مثال وقتی برنامه درسی با فطرت گرایی توحیدی حرکت می نماید، مجلات رشد نیز باید در این راستا فراوری شوند و حرکت نمایند زیرا در غیر اینصورت، برداشت مناسبی به دست نخواهد آمد.

رئیس سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی، حمایت را عنصر مهمی در رشد خواند و گفت: در تمام عالم هستی، طبیعت و حتی عالم تکوین، هیچ چیزی بدون حمایت خلق نمی گردد لذا می توان گفت که عالم خلقت به شکلی است که انسان بدون حمایت امکان رشد نمی یابد البته حمایت به معنای وابسته سازی نیست بلکه به معنای پر کردن خلاء ها و امکان ایجاد حرکت است لذا ما باید از این منظر به مساله نگاه کنیم.

ملکی، برگزاری جشنواره ها را یک ضرورت خواند و اظهار کرد: جشنواره ها محل بروز شکوفایی حمایت حامی از حمایت شونده است و این امر باید در این نقطه بروز و ظهور پیدا کند لذا ما باید این نقاط را به یکدیگر متصل کنیم و کار را پیش ببریم.

در ادامه جلسه، بهنام نیک نژاد، مدیر طرح و برنامه سازمان به ارائه گزارشی از فرایند برنامه های اجرا شده در دفتر انتشارات و فناوری آموزشی پرداخت و گفت: اقدامات اجرا شده در این دفتر قابل تقدیر است و کارها به شکل منظم پیش رفته است. در این دفتر بخش پژوهش و تحقیق شامل مباحثی چون ارزشیابی محتوایی مجله رشد جوان از منظر تناسب با اهداف آموزشی دوره مبه وسیلهه دوم، ارزشیابی مجلات رشد بزرگسال از منظر معلمان و کارشناسان آموزشی و مطبوعاتی، آسیب شناسی و ارائه الگوی استفاده از ظرفیت های بخش غیر دولتی در مأموریت ساماندهی منابع آموزشی و تربیت، امکان سنجی ارزیابی پیش از چاپ منابع آموزشی و تربیتی مکتوب و پایش 50 ساله جشنواره بین المللی فیلم رشد و تدوین سند راهبردی جشنواره است.

وی در این بخش به ارائه گزارشی دقیق از مقدار کار اجرا شده و فرایند مورد انتظار ارائه کرد و اظهار کرد: در محور بازنگری در انتشارات مباحثی چون چند رسانه ای شدن مجلات رشد، طراحی و تدوین نقشه راه تحولی مجلات رشد، بازطراحی صفحات الکترونیکی مجلات رشد، تطبیق عناوین مجلات تخصصی رشد با حوزه های تربیت و یادگیری و بازآفرینی و نشر محتوای ده ساله اخیر مجلات رشد در قالب کتاب مد نظر قرار گرفته و اقدامات متعددی در این بخش ها اجرا شده است.

مدیر طرح و برنامه سازمان در ادامه گزارشی از اقدامات این دفتر در حوزه فناوری آموزشی شامل سرفصل هایی چون ساماندهی منابع آموزشی، طراحی و اجرای الگوی نوین برگزاری جشنواره ها، قراردادها، بودجه و پروژه های برون سپاری شده، ارائه کرد.

اجرای الکترونیکی 30 مجله رشد

محمد ابراهیم محمدی، مدیرکل دفتر انتشارات و فناوری آموزشی نیز در ادامه جلسه به ارائه گزارشی تفصیلی از برنامه های اجرای این دفتر پرداخت و گفت: دفتر انتشارات و فناوری آموزشی دارای کارها و عناوین متعددی است به همین دلیل شاید بتوان گفت که دفتر انتشارات و فناوری آموزشی، تحت عنوان پیشانی سازمان شناخته می گردد. بر همین مبنا نیز، کوشش ما این است که بتوانیم همان پشتیبانی نرم افزاری که ذکر شد، را در برنامه هایمان داشته باشیم.

وی اضافه کرد: نکته دیگر ارتباط مناسب دفتر انتشارات با دفتر تألیف آموزش های عمومی و مبه وسیلهه نظری و دفتر تألیف کتاب های فنی وحرفه ای و کاردانش است که سبب برگزاری جلساتی نزدیک و تبادل نظرات شده در راستای رشد و پیشرفت کار شده است.

مدیرکل دفتر انتشارات و فناوری آموزشی، مجلات الکترونیکی رشد را دارای رشد چشمگیر خواند و اظهار کرد: هم اکنون، بالغ بر 30 عنوان از مجلات رشد، دارای صفحات اختصاصی در فضای فناوری و به شکل وب سایت هستند و روزانه شاهد آماری نزدیک به 60 هزار بازدید در این بخش هستیم. بعلاوه کوشش ما این است که بتوانیم ارتباطی معنادار بین مجلات تخصصی با حوزه های تربیت و یادگیری ایجاد کنیم.

محمدی درباره بخش تدوین استاندارد فراوری مواد و رسانه های آموزشی مکتوب، گفت: در این بخش، تا به امروز نزدیک به 20 اثر در بخش آزمایشی، به انجام رسیده است. بعلاوه، هر ناشری که تمایل داشته باشد، می تواند به سایت مراجعه نموده و لیبل تاییدیه را از سوی ما، دریافت کند البته در این بخش احتیاجمند تبلیغات و معرفی به ناشران و علاقمندان در راستای توسعه کار نیز، هستیم.

بارگزاری محتوای مجلات رشد در شبکه رشد

وی ادامه داد: امسال بر اساس احتیاجهایی که داریم کارهای جشنواره رشد را حمایت کنیم و بالغ بر 107 کشور در این جشنواره حضور پیدا نموده اند و آثار مناسبی نیز به دست ما رسیده است. برای نخستین بار به چند زبان انگلیسی، فرانسه، عربی و فارسی فراخوان منتشر شده است و با استقبال مناسبی در فضای بین المللی رو به رو بودیم و چه بسا بتوان گفت که در فضای خارج از کشور، این جشنواره بیشتر مورد توجه قرار می گیرد و شناخته شده تر است.

سید کمال شهابلو معاون دفتر انتشارات نیز در این بخش از جلسه به ارائه گزارشی در بخش انتشارات مجلات پرداخت و گفت: کاری که در سال تحصیلی کنونی اتفاق افتاده، بیشتر شامل فعالیت های چند رسانه ای بوده است البته در این بخش پیش بینی ما قبل از وارد شدن به مرحله اجرایی، ارائه 120 عنوان محتوای چند رسانه ای بود که خوشبختانه توانستیم در مرحله اجرای مجلات به 130 عنوان محتوای اضافه نموده برسیم.

وی توضیح داد: در بحث کتابهای چاپ شده نیز، امروز از 30 عنوان کتاب نام برده شده، بالغ بر 27 کتاب چاپ شده و آماده ارائه است و سه عنوان به جامانده در مرحله صفحه آرایی است. همزمان و به موازات فعالیت هایی که در فراوری 158 عنوان مجله انجام می دهیم تا به امروز 5 جلسه اندیشه ورزی با حضور صاحب نظران و دست اندرکاران عرصه تربیت داشته ایم و در بحث فطرت گرایی توحیدی در مجلات رشد، از نظرات این جلسات استفاده خواهیم کرد. حضور در شبکه شاد از جمله دیگر اقداماتی است که ما طی امسال دنبال کردیم لذا محتوای مجلات رشد تخصصی در اختیار مسئولان شبکه شاد شد و این مطالب بر روی این بخش بارگزاری خواهد شد تا افراد بتوانند به این محتوا دسترسی داشته باشند.

کیومرث جهانگردی، معاون ساماندهی محتوای آموزشی دفتر انتشارات به شرحاتی درباره شیوه نامه پرداخت و گفت: شیوه نامه مورد نظر به صورت کامل و صد در صد اجرا شده است. به لحاظ پژوهشی نیز، در جلساتی که در کمیته پژوهش برگزار گردید، سخت گیری های متعددی لحاظ شد تا بتوانیم کارهایی کاربردی را ارائه کنیم.

وی اضافه کرد: تا به امروز بالغ بر 42کتاب در مرحله پیش از چاپ آنالیز شدند که تعدادی تایید نشدند اما بالغ بر 22 عنوان تایید و نشان استاندارد را دریافت کردند البته هدف اصلی ما اجرای آزمایشی کار بود تا بتوانیم برای آن سامانه ای طراحی کنیم و بتوانیم تا جایی که امکان دارد، به صورت مستقل کار را به وسیله سازمان ارائه دهیم و از نیروهای داخلی سازمان بهره مند شویم.

محمدرضا شکرریز معاون فناوری آموزشی دفتر انتشارات نیز در این بخش گفت: ما در دفتر انتشارات، بخش های مختلفی را چون تکنولوژی فناوری و انتشارات را با هم داریم که هر کدام دارای جنس های مختلفی است بنابراین مدیریت در این بخش کاری سخت و شایان تقدیر و تشکر است. فاز دوم کتاب الکترونیکی 50 عنوان پیش بینی شده که آماده و تحویل داده شده است اما اگر دفاتر این مدل را مورد پذیرش قرار ندهند، طبعا ممکن است راستا دچار تغییر گردد. لازم است که در خصوص جشنواره ها، استودیوها و رمزینه های سریع پاسخ، موانع را رفع کنیم زیرا بعضی موارد باعث کاهش سرعت رشد می گردد.

ضرورت آنالیز کتاب های تالیف شده در مرحله پس از چاپ

علی محبی قائم مقام رئیس سازمان نیز در این بخش از جلسه، ضمن تشکر از اقدامات اجرا شده، گفت: درصد پیشرفت کارها برابر برنامه در این دفاتر ملموس است و جای تقدیر و تشکر دارد. کتاب چاپ شده باید در راستای ورود به مدرسه ارزیابی گردد اما وقتی کتاب پیش از چاپ مورد آنالیز قرار گرفته و مهر تایید دریافت می نماید، علاوه بر ایجاد کار بیشتر، می تواند امکان تبلیغاتی نیز در پی داشته باشد لذا لازم است که در این بخش تجدید نظر کنیم.

ملکی نیز در این بخش، گفت: تاکید ما بر این است که پیش از چاپ کاری با کتابهای تالیف شده نداشته باشیم و تنها آنالیز در مرحله پس از چاپ انجام خواهد شد. در این مرحله اگر کتاب با شاخص های ما هماهنگی داشته باشد، مهر تایید دریافت خواهند کرد اما در این فرایند وارد حوزه پیش از چاپ نخواهیم شد.

محمد علوی تبار معاون توسعه منابع و پشتیبانی سازمان نیز در این بخش گفت: تناسب بین برنامه های اجرایی و موارد مصوب در این دفتر قابل توجه بود و جای تقدیر و تشکر دارد البته در راستای بهبود اقدامات این دفتر احتیاج است که به تیراژ فیزیکی نشریات رشد توجه زیادی داشته باشیم زیرا با توجه به اینکه مجلات ما شکلی خودگردان دارند، باید بر روی مباحث جانبی این بخش، نظیر مسائل اقتصادی نگاه کنیم و برای آن راهکارهای تازه ای بیاندیشیم.

وی اضافه کرد: سعی ما بر این است که در بحث تحولی و به خصوص رمزینه ها هیچ مسئله ای ایجاد نگردد. بر همین مبنا هر تجهیزات و پشتیبانی سخت افزاری که باید از سوی دفتر ما تامین می گردد، کامل ارائه گردد البته کوشش ما این است که در بخش خدمات رفاهی نیز اقداماتی را پیش بینی کنیم.

حسن ملکی نیز در جمع بندی این جلسه گفت: ما مکلف به اجرای قانون 828 هستیم که متاسفانه علی رغم اقداماتی که در گذشته اجرا شده بود، به مرحله اجرا نرسید. ما در این راستا یک آیین نامه اجرایی در شورای سیاستگذاری مصوب کردیم لذا مکلف به عملیاتی کردن آن آیین نامه اجرایی هستیم. در این آیین نامه بنا بر این است که فراوریات منابع آموزشی مورد آنالیز قرار گیرد و هر کدام که تایید شد، مهر استاندارد ما را دریافت کند و آرام آرام به سمتی برویم که منابع مطلوب و مناسب والدین و دانش آموزان را تایید کند لذا ما بیش از این در پی هیچ چیز نیستیم و در راستا قبل از چاپ قرار نخواهیم شد.

ضرورت سرمایه گذاری بر بخش تبلیغات

وی ادامه داد: فاز دوم محتواهای الکترونیکی بدون تردید باید ادامه پیدا کند زیرا ما مصمم هستیم که در این بخش محتواهای الکترونیکی فراوری کنیم. فاز نخست این کار اجرا شده است و باید فازهای دیگر نیز دنبال گردد زیرا ما در حال حرکت به سمت آموزش های ترکیبی هستیم و احتیاجمند عملیاتی شدن این بخش هستیم.

رئیس سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی توضیح داد: در رابطه ما مساله پساکرونا، درخواستی از سازمان شد مبنی بر اینکه در دوران به خاتمه رسیدن پاندمی کووید 19، و در شرایط عادی، برنامه های درسی مدارس چگونه باید باشد و فرایند ما آیا به شکل گذشته باز خواهد گشت یا این اوضاع باعث تغییر ذائقه بچه ها شده و والدین چیز دیگری از ما می طلبند؟ لذا ما باید پاسخی عالمانه به این فضا ارائه کنیم و لازم است که تحقیق و پژوهشی در این راستا و به وسیله دفتر انتشارات و فناوری آموزرشی، و با همکاری سایر دفاتر انجام گردد.

ملکی خاطر نشان کرد: لازم است که بر روی بعد تبلیغی تمرکز بیشتری داشته باشیم و برش رسانه ای خود را تقویت کنیم. به عنوان مثال در مواجهه با ماده قانون 828 و اقدامی که اجرا شده، آیا ما باید منتظر متقاضی باشیم یا باید وارد عمل شویم و این مساله را در جامعه تبدیل به مطالبه عمومی کنیم. ما باید بتوانیم فضایی را ایجاد کنیم تا والدین بدانند که کتابهای مورد تایید سازمان پژوهش، مطلب مفید و سالمی برای بچه هاشان است. بدیهی است که این امر به آسانی ایجاد نمی گردد لذا لازم است که برای ایجاد گفتمان غالب در جامعه و معرفی این بخش، اقداماتی را مد نظر قرار دهیم و از تبلیغ و گفتمان سازی بهره مند شویم.

لزوم توجه به زیرساخت های سخت افزاری در شبکه رشد

وی ادامه داد: زحمات بسیاری در شبکه ملی رشد، کشیده شده است و به همین دلیل، امروز این بخش با گذشته تفاوت بسیاری پیدا نموده و شاهد رشد آن است، اما با این وجود ما هنوز با حد مطلوب فاصله داریم. حد مطلوب ایجاد انس و الفت مناسب بین دانش آموزان این شبکه است لذا باید شبکه ملی رشد هم معروفیت و هم مرجعیت به دست آورد البته لازمه این امر تحقق زیرساخت در این بخش است.

رئیس سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی توضیح داد: در این راستا ما ابتدا باید توان زیرساخت شبکه رشد را مورد آنالیز قرار دهیم و به ظرفیت سازی در این بخش بپردازیم.

ملکی بر لزوم توجه به رمزینه های سریع پاسخ تاکید نمود وگفت: در نظام تعلیم و تربیت ما رمزینه های سریع پاسخ یک اقدام فناورانه کم نظیر است اما یقیناً هنوز در این بخش به نظر احتیاج داریم. منظور از نظر نگاه کارشناسان است تا هیچ کتاب، هیچ درسی بدون رمزینه نباشد و رمزینه ها نامنظم و ناهمگون نیز نباشند و شاهد یک نظم و همراهی درست در این بخش باشیم به گونه ای که مخاطب احساس کند که فرهنگی بر این بخش حاکم است و فضا رها نیست. بدیهی است که این اتفاق در نتیجه تجربه رخ خواهد داد اما لازم است که به این سمت باید حرکت کنیم.

منبع: خبرگزاری پانا

به "الکترونیکی شدن 30 مجله رشد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "الکترونیکی شدن 30 مجله رشد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید